Den hemliga Elin Klinga

by Elsa Sandberg
ACTRESS1

Elin Klinga är en av de svenska skådespelare som lyckats hålla sig en bra bit under radarn. Många har imponerats av hennes skådespeleri men få känner till personen bakom rollen. Vem är egentligen denna välkända doldis? Och vad gör hon nuförtiden?

Kort om Elin Klinga:

Namn:Elin Klinga
Född:1969
Yrke:Skådespelare 
Känd för:En av Ingmar Bergmans favoritskådespelare 

Lätt att ta fel när man talar om Elin Klinga

Det är inte lätt att hålla isär människor med liknande namn. Detta är någon Elin Klinga fått erfara mer än en gång. Aktrisens namn är nämligen snarlikt grundaren av klädmärket totême, Elin Kling. Där slutar dock likheterna. Elin Kling har tagit världen med storm och lärt halva världen bära grå kostym. Hennes toteme shop är välbesökt online och tjejen som blev känd som ”Swedish blogger” har  lyckats få till och med de hetaste av kändisar att ikläda sig totême. Låter detta likt den högt aktade Dramatenskådisen Elin Klinga? Nej, det är viktigt att hålla isär efternamnen och skilja på dessa två kvinnor.

Elin Klinga kommer från en familj full av skådespelare. Båda hennes föräldrar gjorde sig ett namn i teatervärlden långt innan Elin föddes. Även Elin Klingas morföräldrar var skådespelare så yrket är väl integrerat i hennes blod. Elin själv har på alla sätt vårdat detta arv. Förutom en kurs på Kulturama är hon utbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm. Sedan hon gick ut har Dramaten till stor del varit hennes fasta arbetsplats och där har hon varit minst sagt uppskattad. 

Elin Klingas arbete med Ingmar Bergman 

Potentialen i Elin Klinga upptäcktes tidigt av den kände Ingmar Bergman. Han plockade upp den unga aktrisen och gjorde henne till en del av flera av sina uppsättningar så som:

  • Bildmakarna i rollen som Tora Teje
  • August Strindbergs Spöksonaten i rollen som Fröken
  • Markisinnan de Sade av Yukio Mishima

Dessa roller kammade Klinga hem redan i slutet av 20-årsåldern. En bedrift sällan skådad och ett tecken på Elin Klingas stora begåvning. 

Förutom på teaterscenen har Elin Klinga också synts till på bioduken. I Maria Gripes mörka barnberättelse Glasblåsarns Barn dök Elin Klinga upp som den ytterst obehagliga Härskarinnan. Filmens premiär kom att skjutas upp två år men när den väl gick upp på bio blev den väldigt uppskattad och prisades bland annat med Guldbaggar. 

Elin Klinga var även en del av ensemblen när det kom till att filmatisera berättelsen om Sandhamnsligan. Hannes Holm regisserade och Klinga iklädde sig rollen som Marketta. Utöver Elin Klinga kunde man se storheter som Peter Dalle, Bill Skarsgård, Amanda Ooms och Björn Kjellman i filmen som fick namnet Himlen är oskyldigt blå. 

Elin Klingas hemliga privatliv 

Den tidigare nämnda Elin Kling gjorde ingen hemlighet av hur hon levde sitt liv New York. I hennes blogg fick läsarna en inblick i allt från Elin Klings nyinköpta overknee stövlar, arbetet med magasinet styleby, skapandet av det som kallades ”totême clothes” och kärlekslivet. Samma öppenhet har inte Elin Klinga bjudit på. När hon gjorde ett av sina få gästspel utanför teaterscenen i matlagningsprogrammet Pluras kök öppnade hon dock upp kring en spännande detalj. I ett samtal berättade hon att det var henne Mauro Scocco inspirerades av när han skrev sin hit Sarah. 

Detta var ett av få uttalande Elin Klinga gjort kring sin person. Sin familj har hon hållit för sig själv. 2013 gifte sig Klinga med Fredrik Hillelson som hon träffade när denne fick i uppdrag att rekrytera en ny chef till hennes arbetsplats Dramaten. I Elin Klings familj ingår även sonen Joel. 

Det närmsta man kan komma att få information kring Elin Klingas privatliv är hennes öppna Instagramkonto. Där delar hon med sig av väl valda glimtar ur sitt liv. I likhet med Elin Kling har Elin Klinga en stor passion för design vilket hon gärna berättar om i sin sociala kanal. Under 2021 och 2022 har man även kunnat följa hennes egna reflektioner kring medverkan i tv-serien LUST. Produktionen prisades med en Kristall på 2022 års gala. 

Relaterade inlägg