En bit av Italien på Trattoria Montanari

by rummen
En bit av Italien på Trattoria Montanari

Italienska restauranger är det väl inte ont om i vårt avlånga land, men tricket är förstås att hitta de som har det där lilla extra. På Östermalm i Stockholm ligger Trattoria Montanari, en äkta italiensk restaurang med både kvalitet, äkthet och tradition. På menyn finns både välkända favoriter och mer unika rätter.

Korta fakta om Trattoria Montanari

RestaurangtypItalienskt 
AdressGrev Turegatan 56, 114 38 Stockholm
ÖppetLunch och kväll
Speciellt för restaurangenÄkta råvaror, genuina recept med tradition

Historien bakom restaurang Trattoria Montanari

Restaurangen ägs av ett gäng syskon som har matglädjen i blodet. Deras pappa Paolo Montanari kom till Sverige på sjuttiotalet från staden Fano i Italien och öppnade restaurangen Capri i Stockholm, eller Stoccolma som han säkert kallade staden. Syskonen öppnade så småningom Trattoria Montanari för att föra vidare traditionen. Maten baseras på äkta råvaror och många rätter härstammar från den italienska östkusten. Enligt hemsidan är det farmoderns genuint italienska recept som ligger till grund för många av rätterna på menyn.

Trattoria Montanaris meny

Restaurangens kvällsmeny har ett varierat utbud av härliga italienska rätter. Under antipasti kan man hitta bland annat bruschetta med lagrad parmesanost och parmaskinka med svart tryffel. Till huvudrätt finns ett antal pastarätter att välja bland samt några väl utvalda kött- och fiskrätter. Där finns även ett gäng tillbehör att beställa och på menyn står även listat att vegetariska och glutenfria alternativ finns. Några exempel på huvudrätter från menyn är:

  • Spaghetti carbonara
  • Bigoli alle vongole (en hemgjord pasta med små musslor från hemtrakten i Italien)
  • Scallopine al marsala (kalvinnalår i marsalavinsås)
  • Melanzane alla parmigiana (auberginegratäng)
  • Tagliata con rucola e grana (entrecôte)

Dryckesmenyn består av ett större antal italienska röda och vita viner praktiskt uppdelade efter region. Där hittas också prosecco, öl samt alkoholfria drycker.

Lunchmeny

Vill man gå till Trattoria Montanari för en lunch lär man inte heller gå hungrig. Lunchmenyn består av pastarätter, sallader och kött- och fiskrätter. Självklart kan man även då njuta av ett glas vin eller annan dryck, och kanske en kopp kaffe med dessert efteråt. 

Dessertmeny

Många är vi väl som sneglar på dessertlistan det första vi gör? Montanaris har sex olika desserter att välja på, från klassisk tiramisu och citronsorbet till den lite ovanligare “chokladsalamin” som enligt menyn är gjord av kakao, pistagenötter och digestivekex. En tallrik dessertostar finns också på listan. Förutom detta finns det ett urval varma och kalla drinkar, dessertviner och likörer. 

Enligt Trattoria Montanaris hemsida används mycket ekologiska ingredienser till maten, och råvaror såväl som maträtter på menyn är ofta typiska för regionen Marche i Italien där familjen kommer ifrån. 

Trattoria Montanaris Piccolo

Om man vill ha det extra mysigt på Montanari kan man sitta i den så kallade Piccolon som är en extra hemtrevlig del av restaurangen (“piccolo” betyder “liten” på italienska). Det här rummet kan också bokas för större sällskap. En trevlig kväll med nära och kära och italiensk mat i Piccolon kanske är något att tänka på inför nästa födelsedagsfirande! Det kan även vara ett bra ställe för en företagslunch eller annan tillställning.

Recensioner av Trattoria Montanari

På Tripadvisor har Trattoria Montanari fått en fyra av fem i betyg, och på Krogguiden 3,7/5. Recensionerna varierar ganska mycket men det verkar som att det alltid är mycket folk på Montanari. Om man vill läsa en eller annan recension innan man bestämmer sig för att välja Montanari som mål för lunchen eller kvällen så finns det många kundrecensioner att hitta på nätet.

Hur hittar man till Trattoria Montanari

Den lilla bistron Montanari ligger mitt på Östermalm i Stockholm, runt hörnet från parken Humlegården, på Grev Turegatan 56. Om man vill boka bord kan man enkelt gå in på hemsidan och välja om man vill boka för lunch eller middag. Om man är ett större sällskap kan man dock behöva ringa till restaurangen. Numret kan man hitta på hemsidan på samma sida som man bokar bord.

Relaterade inlägg