Hur länge ska ägg koka för att vara perfekta?

by rummen
Hur länge ska ägg koka för att vara perfekta

Den frågan är lika enkel att svara på som “hur långt är ett snöre”. Det beror på … men låt oss ge oss på ett försök att reda ut gåtan en gång för alla. Hur länge ska ägg koka? 

För att ta reda på svaret måste vi ställa oss frågan hur personen som ska äta ägget vill ha sitt ägg, om det ska vara löst, mjukt eller hårt kokt? Man bör även ta i beaktning hur stort ägget är, vilken typ av kastrull och spis man har och om du startar kokningen i kallt eller varmt vatten.

Så, hur länge ska man koka ett ägg?

Låt oss säga att vi vill ta reda på hur länge man ska koka ägg löst. Vi har en klassisk spis och lägger ner våra medelstora ägg i uppkokat vatten. Vill vi då att ägget ska vara löst när det är klart så satsa på 7 minuters koktid. 

Sedan kan vi ju istället ställa oss frågan hur länge ska ägg koka från kallt vatten och då blir det genast lite knivigare för det beror ju på hur lång tid det tar för vattnet att koka upp. Men lägg i ägget, koka upp vattnet och ta 7 minuter från att det börjat koka.

Och, hur länge ska ägg koka för att bli hårdkokta?

Vi leker vidare med tanken på vårt medelstora ägg och när du vill veta hur länge det ska koka för att bli hårdkokt så börjar vi även denna gång med uppkokat vatten. För att vara på den säkra sidan. 

Så, hur länge ska man koka hårdkokta ägg? Svaret är enkelt – 11 minuter.  Men det beror ju på … om du väljer ett litet ägg så räcker det med 10 minuter och har du ett riktigt stort kan du behöva 12-13 minuter. 

Relaterade inlägg