Hur mycket kostar Netflix?

by rummen

Netflix, en gång den ledande streamingtjänsten. Numera den femte man öppnar i slutet av dagen i jakt på något nytt att se, och då oftast bara för att slå på Seinfeld igen. I alla fall i många hushåll. Men om du av någon mirakulös anledning är ny till streamingtjänsten, och inte ofta ser på filmer och serier utanför det som visas på svensk tv, så står du inför ett helt nytt kapitel i ditt liv.

De har allt från gamla klassiker till nya festivalsuccéer, från japanska animationer till koreanska dramer, från true crime-dokumentärer till stand-up specials, vilket för oss till frågan: hur mycket kostar Netflix? Hur mycket kostar Netflix per månad? Hur mycket kostar Netflix Premium, och kanske viktigare, vad är Netflix Premium?

Netflix – hur mycket kostar det?

Just nu har Netflix tre abonnemangsmodeller att välja mellan: en billigare modell avsedd för ensamhushåll, en standardmodell för par och en dyrare modell för familjer. Jag säger “just nu” eftersom det troligtvis kommer att ändras, med tanke på hur företaget ligger till rent ekonomiskt.

Prisskillnaden beror på hur många skärmar, det vill säga tv-apparater, datorer, surfplattor och mobiler som man kan streama filmer och serier på samtidigt, samt hur många enheter som man kan ha nedladdningar* på och vilken videokvalitet som man kan streama i.

  • “Basic” kostar 99 kr i månaden och tillåter bara 1 skärm och 1 enhet.
  • “Standard” kostar 129 kr i månaden och tillåter 2 skärmar och 2 enheter.
  • “Premium” kostar 179 kr i månaden och tillåter 4 skärmar och 4 enheter.

Av de tre så är det bara Premium som gör det möjligt att streama i 4K Ultra HD-kvalitet (2160p), medans Standard tillåter HD-kvalitet (1080p) och Basic bara SD-kvalitet (480p). Det är dock viktigt att påpeka att videokvaliteten är mer beroende på din internetuppkoppling.

Reklam på Netflix?

Just nu har Netflix ingen reklam på streamingtjänsten, vare sig så kallade “pre-roll”-annonser som på YouTube, eller bannerannonser som på resten av internet. Men det kommer att ändras snart. I början av 2023 kommer Netflix att introducera en ytterligare abonnemangsmodell: en modell med reklam.

De har ännu inte sagt hur mycket reklamabonnemanget kommer att kosta, men troligtvis kommer det att vara billigare än Basic. Modellen är tänkt för de som inte har råd med de andra modellerna, samt som inte har något emot att se på reklam. 

Just nu finns inga planer att införa reklam och annonser för de andra abonnemangen, men igen, jag säger “just nu” av en anledning.

*Netflix har en funktion där man får möjligheten att ladda ner filmer och serier på kontot så att man kan se dem utan internetuppkoppling. Nedladdningarna sparas på kontot i sju dagar.

Relaterade inlägg