Hur lång är en fotbollsmatch?

by rummen
Hur lång är en fotbollsmatch

Även för en fotbollsälskare kan en match bli alldeles för lång. Ditt favoritlag leder med uddamålet och slutsignalen väntar. Då visar en tredjedomare upp en skylt som visar att matchen ökats på med hela fem minuter. Risken är stor att motståndarna hinner kvittera och en poängförlust blir ett faktum. Du och dina kompisar buar för att domarna lagt till tid. Supportrar till motståndarlaget buar för att spelarna i ditt lag maskar.

Hur lång är en fotbollsmatch i VM?

Det beror på var i turneringen vi befinner oss. I gruppspel spelas matcherna i två halvlekar om vardera 45 minuter. Pausen mellan halvlekar ska vara maximalt 15 minuter. Total speltid blir 90 minuter, men domarna kan lägga till matchtid på grund av skador, tid för byte av spelare, åskådare som sprungit in på planen med mera. 

Från och med åttondelsfinal i VM spelas utslagsmatcher. I utgångsläget spelas matcherna i 90 minuter plus tilläggstid. Skulle resultatet vid full tid vara oavgjort, blir det förlängning. Förlängningen spelas i två gånger 15 minuter. Även förlängning kan ha tilläggstid. Skulle en match vara oavgjord efter förlängning, avgörs matchen via straffsparkar. Ett nervkittlande drama för spelare och supportrar påbörjas. Då uppkommer frågan. Hur lång är en fotbollsmatch i VM inklusive avgörande via straffsparkar? Matchen kan kännas hur lång som helst, men räkna med att den kan ta upp till tre timmar.

Hur lång är en fotbollsmatch i allsvenskan?

Speltiden i allsvenskan är 90 minuter plus tilläggstid. I vissa så kallade derbymatcher kan tilläggstiden bli lång. När det görs mål så har supportrar en benägenhet att bränna av bengaler. Ett otyg som borde ha förbjudits för länge sedan. En dimma läggs då temporärt över planen och matchen måste avbrytas tills dimman lättat. Vid matcher vid hög temperatur har vätskepauser införts på senare tid även i allsvenskan. Till följd av jordklotets uppvärmning kan alltså matcher i allsvenskan komma att bli längre och längre.

Hur lång är en fotbollsmatch med paus?

I allsvenskan är pausen mellan halvlekarna maximalt 15 minuter. Utan vätskepauser och tilläggstid blir därmed tiden 105 minuter. Men, hur lång är en fotbollsmatch allsvenskan i praktiken? Du gör klokt i att räkna med att matchen tar cirka två timmar innan domaren blåser av för slutsignal.

Relaterade inlägg