Hur många byten i EM för varje lag?

by Elsa Sandberg
EC

För bevandrade fotbollsfans har det aldrig varit några funderingar kring hur många byten ett lag får göra när det kommer till elitfotboll. Tre. Punkt slut. Men sedann kom det en pandemi som vände det mesta i samhället upp och ner, och inte ens den här frågan kom undan oförändrad.

Under 2020 rullade Covid-19 in och tog över världen. Allt stängdes ner. Inte ens elitlagen kunde spela sina fotbollsmatcher som det var tänkt. Detta gjorde att ligorna låg långt efter när allt väl drog igång igen, och helt plötsligt behövde man spela en massa matcher på en gång. Det krävdes då en åtgärd för att garantera spelarnas säkerhet och minska risken för överansträngningar.

Lösningen blev att införa fler byten för lagen under matcherna. Tre blev nu fem istället. Men samtidigt ville man inte att bytena skulle dra ut på tiden. Därför bestämde man sig för att tillåta fem byten, men endast under tre tillfällen. För att utnyttja alla byten behöver alltså några genomföras samtidigt.

Hur många byten i dam EM 2022?

Genom pandemins upp- och nedgångar de senaste åren har sedan regeländringen hängt kvar. Fem byten vid tre tillfällen blev det nya normala, i såväl ligor som mästerskap. Frågan kring antalet byten har konstant tagits upp, hur många byten i EM, VM och så vidare, eftersom förvirringen varit stor. Men detta innebär alltså att antal byten vid dam EM 2022 också var fem.

Fotbollsvärlden har den senaste tiden anpassat sig till de nya reglerna och de har kommit att bli omtyckta av både åskådare och spelare. Under sommaren 2022 meddelades därför att reglerna nu blir permanenta, och precis när damernas EM i England avslutades trädde dessa nya regler in permanent. Från och med nu är det alltså fem byten vid tre tillfällen som gäller, oavsett vad som sker med pandemin.

Relaterade inlägg