Bland det godaste man hittar i skogen är Karl Johan svamp

by rummen
mushroom

Karl Johan svamp är en mycket smaklig svampsort som växer både i barr- och lövskog i hela Sverige. Det latinska namnen är Boletus edulis, som ungefär kan översättas med “ätlig klump”. Den är också känd under namnet stensopp och är dessutom Upplands landskapssvamp. Smaken är nötig och den passar bra i allt från risotto till soppor eller grytor.

En matsvamp som uppskattas i flera länder

Förr i tiden plockade bönderna förvisso Karl Johan svamp, men de åt den inte utan torkade den och använde som fnöske för att göra upp eld. Man ansåg nämligen inte svamp vara föda för människor utan för kor. Därför kallades svamp allmänt för “ko-sopp”.

Det var faktiskt vår förste kung av ätten Bernadotte, nämligen Karl XIV Johan som introducerade Karl Johan svamp som ätlig. Detta var alltså i början av 1800-talet, då svampen redan var högt uppskattad både i Italien och i Frankrike. När vanan att äta den kom till Sverige fick svampen självklart sitt namn efter den nya kungen. 

På engelska benämns Karl Johan svamp med samma namn som det latinska, eller helt enkelt förkortat till endast boletus. Ibland kallas den också penny bun, på grund av dess runda form, eller porcini som är dess italienska namn.

Kännetecken hos Karl Johan svamp

Karl Johan svamp har som kännetecken att den har en välvd, brunaktig hatt med en ovansida som ofta är bucklig och även lite klibbig ifall det är blött väder.

Svampen är en sopp och hatten har således rör på undersidan, som avger sporer när den blir äldre. Hos unga exemplar är rören vita. Med tiden mörknar de och blir gulgröna. Köttet är vitt, med mild smak och en behaglig, nötaktig doft.

Foten är ofta uppsvälld och tjock, men kan också bli slank och krokig. Överst har foten en yta som ser ut som ett vitt, finmaskigt ådernät.

Risk för förväxling?

Om man är orolig för förväxling när det gäller Karl Johan svamp så ska man särskilt titta efter detta ådernät. Den svamp som man främst riskerar att förväxla Karl Johan svamp med är nämligen gallsopp, som har ett snarast mörkt och grovt ådernät på foten. Om man är osäker är det bara att smaka. Gallsoppen är inte giftig men smakar starkt och bittert. Den vill man inte råka få med, eftersom ett enda exemplar kommer att förstöra hela anrättningen.

Det finns också andra varianter av släktet Boletus. Dessa är finluden stensopp, som vanligen har en något ljusare färg på hatten, samt rödbrun stensopp, med den färg som namnet anger. Båda dessa är lika smakliga som Karl Johan svamp, så det är inget bekymmer om man skulle plocka dem istället.

När plockar man Karl Johan svamp bäst?

Karl Johan svamp har en lång säsong. Ofta börjar den komma tidigt, redan i juni eller juli, och fortsätter att komma ända in på senhösten. Om väderförhållandena är lämpliga kan det finnas rikligt med exemplar i skogen. Det är bara att ge sig ut och plocka.

Undvik helst att plocka svampen när det varit mycket regn, eftersom den lätt tar upp vatten och inte blir lika fin i konsistensen då. Större och äldre exemplar blir tyvärr lätt angripna av mask.

Rensning av svamp

Precis som med annan svamp är det bäst att rensa Karl Johan svamp direkt i skogen. Då slipper man att smuts och skräp sprids över allting i svampkorgen. Använd en liten kniv att skrapa med och skära bort dåliga bitar. En liten borste är också bra för att borsta bort jord och smuts.

Tänk också på att foten ofta går en bit ned i marken. För att inte förlora för mycket av det goda bör man därför inte skära av foten i marknivå. Istället kan man dra upp svampen och sedan hyvla av det jordiga yttre längst ned på foten.

Ett tips, om du plockat en stor svamp och till ditt förtret upptäckt att foten är maskäten, är att titta närmare på hatten. Lagret med rör kan du ta bort – det är oftast inte så kul på äldre svampar, men hattens svampkött ovanför rören är ofta fint och går bra att äta.

Har man följt dessa tips så behöver man bara gå över svampen med en liten borste för att få bort eventuella kvarvarande barr och annat, när man kommit hem.

Behöver svampen förvällas?

När man så är hemma så funderar man kanske på om man behöver förvälla sin Karl Johan svamp. Svaret är att man inte behöver det för att få bort gift, såsom man till exempel måste med murklor. Inte heller är förvällning i kokande vatten att rekommendera om man vill spara svamp genom att frysa in den. Svampen tar nämligen upp vätska och förlorar smak till kokvattnet som man sedan slänger ut.

Hur förvarar man bäst Karl Johan svamp?

Som sagt, förväll eller koka den inte. Det bästa är att istället skiva svampen och låta den mjukna tillsammans med smör i en panna, innan man fryser in den.

Ett alternativ som är minst lika bra, och som faktiskt förhöjer svampens smak, är helt enkelt att skiva den och låta den torka utbredd på tidningspapper på ett varmt och torrt ställe. När den är helt torr kan den förvaras mycket länge i en tättslutande burk. Då sparar man plats i frysen också.

Tillaga din goda Karl Johan svamp

Nu när du kan allt du behöver veta om Karl Johan svamp så googlar du kanske “Karl Johan svamp recept soppa”. Det är dock knappt du behöver ett recept. Bara fräs på den skivade eller hackade Karl Johan svampen med smör och hackad gul lök. Späd med en god buljong och låt koka en stund.

Tillsätt en rejäl klick crème fraiche och kör med stavmixern. Smaka av med lite peppar och med salt om det behövs. Svårare än så är det inte. Nästa gång kan du prova att göra en risotto med Karl Johan svamp. Då behövs kanske lite mer färdigheter i matlagning, men det lär du dig snart.

Relaterade inlägg