Porsche Macan – den lilla smidiga sportsuven

by rummen
PORSCHE

Förväntningarna var höga på bilsalongen i Los Angeles då Porsche introducerade Porsche Macan 2013. Redan tidigare hade Porsche tagit sig in i SUV-segmentet genom den större Porsche Cayenne. Porsche Macan levde upp till förväntningarna och har blivit en av Porsches absolut mest populära modeller.

Snabba fakta om Porsche Macan

När?Den introducerades första gången 2013
Vem?Den byggs av Porsche, det klassiska tyska sportbilsmärket.
Vad kostar den?Porsche Macans pris ligger från 680 000 kronor och uppåt
Hur snabb?Mellan 232 och 272 km i timmen

Porsche Macan – utmanare till Audi Q5 och BMW X3

Storleksmässigt skall nog Porsche Macan främst ses som en utmanare till Audi Q5 och BMW X3. På senare år har även Mercedes slagit sig in i segmentet med sin modell GLC. Det är verkligen ingen överdrift att påstå att det råder tuff konkurrens i denna mellanklass för lyxsuvar. Då samtliga märken är uttalade premiummärken, är kvalitet och komfort självklara inslag. För att lyckas krävs det verkligen att varje bilmodell utmärker sig och profilerar sig utöver det vanliga. Hur sticker då Porsche Macan ut? Framförallt genom att betona det sportiga. Visst är både Audi, BMW och Mercedes sportiga bilar, men en Porsche är ändå något av det mest anrika som finns inom sportbilsvärlden, och Porsche Macan lämnar ingen oberörd. Toppmodellen Porsche Macan Gts levererar 440 hästkrafter, accelererar 0-100 km i timmen på 4,3 sekunder och når 272 kilometer i timmen i topphastighet.

Skapa din egen bil – kör en orange Porsche Macan

När du lagt långt över en halv miljon, ja kanske närmare en miljon kronor på din bil, önskar du naturligtvis att den skall stå ut från mängden. Porsche erbjuder ett brett tillvalspaket där du kan skräddarsy och skapa din alldeles egna drömbil. Specifikationen över tekniska tillval är lång, såväl som möjligheterna till tillval gällande komforten. Möjligheterna att anpassa interiören är också många. Utvändigt kan du till exempel beställa Porsche Macan i orange, eller mera exakt i nyansen lava orange. Du behöver knappast tvivla på att du kommer att dra blickarna till dig när du rullar fram i detta monster till sportbil i en så iögonfallande färg! Utöver lava orange, finns naturligtvis en rad andra vackra, men kanske mer diskreta färger att välja mellan.

Porsche Macan som begagnad

Hur är det att äga en Porsche Macan? Som alla andra nya bilar förlorar en Porsche Macan avsevärt i värde under de första tre åren. Kan du tänka dig att avstå från lukten av en fabriksny bil, samt att själv få bestämma över alla tillval, så kan du göra en bra affär. Porsche Macan begagnad är nämligen en betydligt bättre bil att äga än en ny, sett ur ett förnuftigt, ekonomiskt perspektiv. Inte minst blir skatten lägre efter de tre första åren, då bonus malus-skatten på nya bilar försvinner. Givetvis är inköpspriset också mycket lägre. Vad du behöver vara uppmärksam på är att försäkringen blir avsevärt mycket högre för en begagnad bil. Det beror på att den vagnskadegaranti, som fabriksnya bilar levereras med, upphör efter tre år. Detta gäller även för Porsche Macan. Således behöver du för en bil som är tre år eller äldre teckna en helförsäkring.

Porsche Macan i framtiden

Även om Porsche kanske inte först och främst gjort sig kända inom miljöbilssegmentet, har Porsche Macan Hybrid funnits som ett alternativ för den miljömedvetne. Inför 2024 har nu Porsche meddelat att man lanserar Porsche Macan electric, eller Porsche Macan EV, som man valt att låta kalla den. Denna bil kommer att vara den första helt elektriska Porsche Macan-modellen. Bilen kommer att levereras med imponerande 603 hästkrafter. Om den i likhet med Porsche Taycan Turbo kommer att finnas med den speciella egenskap som tillåter en kortare period av ”overboost” framkommer inte. Porsche Taycan kan som bekant tillfälligt höja sin prestanda till svindlande 751 hästkrafter. Oavsett råder det inget tvivel om att även 603 hästkrafter kommer att räcka långt när det gäller körglädje, även på tyska autobahn.

Relaterade inlägg