Bubble tea – den trendiga tedrycken

by rummen

Bubble tea eller boba tea har spridit sig som en löpeld över världen de senaste åren. Men vad är det? Finns det kaféer nära mig som serverar det? Kan jag göra det själv och i så fall hur? Detta är frågor du får svar på i denna artikel.

Bubble tea i korthet

UppkomI Taiwan på 1980-talet
IngredienserTe, socker, mjölk, tapiokapärlor
ServerasVarmt, ljummet eller kallt
TillbehörEtt brett sugrör

Vad är bubble tea?

Bubble tea består av sött te med sega tapiokabollar (”boba” eller ”pärlor”). Det finns i många varianter och smaker, men de två mest populära är black pearl milk tea och green pearl milk tea (”pearl” betyder “pärla” och syftar på tapiokabollarna i botten av glaset). Drycken kan intas varm eller ljummen, men vanligast nuförtiden är att den serveras kall. Ett sugrör med ganska stor vidd behövs för att få upp de sega pärlorna i munnen. Det är den speciella munkänslan som dessa ger som ligger bakom dryckens popularitet.

Historien bakom bubble tea

Bubble tea (även känt som bubble milk tea, tapioca milk tea, boba tea eller enbart boba) är en dryck som har sitt ursprung i Taiwan i början av 1980-talet. Taiwanesiska migranter tog det till USA på 1990-talet, med början i Kalifornien och Los Angeles. Trenden har sedan spridit sig till andra länder där det finns en stor östasiatisk befolkning, för att därefter anammas i andra delar av västvärlden.

Den äldsta kända bubble tea-drycken bestod av en blandning av varmt taiwanesiskt svart te, tapiokapärlor, kondenserad mjölk och sirap eller honung. Nuförtiden serveras bubbel tea oftast kallt.

Tapiokapärlorna som gör bubbelteet så unikt framställs av stärkelse från kassava, en tropisk buske känd för sina stärkelserika rötter vilken introducerades till Taiwan från Sydamerika under det japanska kolonialstyret. Ursprungligen var pärlorna små (“boba”). Större pärlor av tapiokastärkelse ersatte dock snabbt dessa.

Två historier bakom uppkomsten

Det finns två tävlande historier om uppkomsten av bubbelte. Den ena är förknippad med Chun Shui Tang-terummet i Taichung. Dess grundare, Liu Han-Chieh, började servera kinesiskt te kallt efter att han sett att kaffe serverades kallt i Japan under ett besök på 1980-talet. Han etablerade flera kedjor som serverade kallt te. Företagets produktutvecklingschef, Lin Hsiu Hui, säger sig ha skapat det första bubbelteet år 1988 när hon hällde tapiokabollar i sitt te under ett personalmöte och uppmuntrade andra att dricka det. Drycken togs emot väl av alla på mötet, vilket ledde till att den kom att hamna i menyn på företagets kaféer. Detta kom sedan att bli deras mest sålda produkt.

Den andra historien om uppkomsten av bubbelte kommer från Hanlin Tea Room i Tainan. Den hävdar att bubble tea uppfanns 1986 när tehusägaren Tu Tsong-he inspirerades av de vita bollar av tapioka som han såg på den lokala marknaden. Han gjorde te med dessa traditionella taiwanesiska snacks och detta resulterade i vad som kallades ”pärlte”.

Bubble tea near me

Idag finns det många kaféer i Sverige som serverar bubbelte. Här är en lista, som inte gör anspråk på att vara fullständig. Det finns många fler:

  • Uppsala – Mikaku Sushi
  • Stockholm – Oolong Tea House
  • Solna – Tea Story, Mall of Scandinavia
  • Linköping – Mori Tea House
  • Göteborg – Foridas Bubbel Tea
  • Malmö – Bubblelicious Bubble Tea & Donuts
  • Lund – SWE TEA – The Bubble Bar

Bubble tea recept

Till bubbelte behövs pärlor av tapioka (också kallat kassava eller taro). De kan hittas i en asiatisk livsmedelsbutik eller beställas på nätet. De ska vara alldeles nykokta när du använder dem, annars stelnar de och får helt fel konsistens.

Här är det allra enklaste receptet på bubble tea:

  1. Koka tapiokapärlor enligt instruktioner på förpackningen
  2. Brygg en kopp grönt eller svart te
  3. Söta med vitt socker, farinsocker eller honung efter smak
  4. Tillsätt mjölk (eventuellt söt kondenserad mjölk – då kan du ta mindre socker eller helt utesluta)
  5. Låt svalna om du vill ha kallt bubbelte
  6. Tillsätt de varma tapiokapärlorna
  7. Tillsätt is om du gör kall dryck
  8. Rör om
  9. Njut!

Relaterade inlägg