Greta Garbo – en skygg kändis

by rummen

Ingen svensk skådespelare har blivit så mytomspunnen som Greta Garbo. För en yngre generation kan det vara svårt att riktigt förstå varför hon alltjämt är så intressant att hennes bild finns på en sedel. Måhända beror det på att hon höll sig undan och behöll sin integritet.

Några fakta om Greta Garbo

Född1905 i Stockholm
Död1990 i New York City
MedborgarskapSverige till 1951, därefter amerikansk medborgare
YrkeSkådespelare
GravSkogskyrkogården, Stockholm
DödsorsakLunginflammation och njursvikt

Greta Garbo – en sval, svensk aktris

I Sverige vill vi gärna betrakta Greta Garbo som svenska även om hon övergick till att bli amerikansk medborgare. Varför övergav du oss Greta, tycker vi oss ha rätt att fråga. Hon kom att symbolisera ett svenskt skönhetsideal. Ljus, blåögd, smal och med en mystisk och aningen skygg framtoning. 

Men vad gjorde att hon blev så omhuldad och älskad i Hollywood, och kallad “Den gudomliga”. Kanhända var det hennes skandinaviska “look” och att hon talade engelska med brytning. Hon spelade ju också in flera filmer där en språkmässig brytning var naturlig, som exempelvis i filmen Anna Karenina.

Uppväxt som barn och karriär

Nämn Blekingegatan 32 på Södermalm i Stockholm och många människor över 70 år i Sverige vet besked. Där föddes Greta Garbo, men på den tiden hette hon Gustafsson i efternamn. Folkkära personer som växt upp på Södermalm tycks få äran att stå staty. Det gäller fotbollsspelaren Lennart “Nacka” Skoglund men givetvis också Greta Garbo.

Greta växte upp under enkla förhållanden. Hennes far var fabriksarbetare och Gretas mor hade jobb i en syltfabrik. Modern kom från småländska Högsby, där man idag har ett Greta Garbo-museum. Redan som barn drömde Greta om att spela teater. Hon satte upp egna låtsasspel, där hon regisserade sina lekkamrater. Hon besökte också Mosebacke teater.

Greta Gustafssons utbildning begränsade sig till folkskola, vilket hon själv menar gav  mindervärdeskomplex. Sanningen är att de flesta svenskar i så fall borde ha fått samma komplex. Greta började jobba på en frisörsalong, med att löddra in tvål. Ett yrke som numera är helt utdött. Hon löddrade in sonen till ägaren av varuhuset PUB vid Hötorget och fick arbete på avdelningen som sålde hattar. Parallellt med detta jobb blev hon fotomodell på Nordiska Kompaniet. Ett märkligt kuriosum är att hon som äldre “old-lady” avskydde att bli fotograferad. När det sista fotot eller “the last photo” togs i New York kunde hennes ansikte knappt skönjas.

Greta Garbo och film

På film uppträdde Greta i en reklamfilm för PUB med titeln “Herrskap i Stockholm ute på inköp”. Sedan fick hon en del mindre roller i spelfilmer. Men Greta var ambitiös och sökte in på Dramatens elevskola, där hon också kom in. Hon studerade där i två år. Greta hade förmåga att ta sig fram och blev exempelvis bekant med finansgeniet Ivar Kreuger. Till slut blev hon också “upptäckt” som aktris och den som fått den äran sig tillskriven är filmregissören Mauritz Stiller. Av honom fick hon en roll i en filmatisering av Selma Lagerlöfs “Gösta Berlings saga”, som var en stumfilm.

Greta Garbo – hennes väg till Hollywood

Att uppkalla en väg till Gretas ära har varit självklart. Och naturligtvis finns vägen i Solna, där Filmstaden funnits. Men än mer intressant är Greta Garbos väg till Hollywood. Att heta Gustafsson och göra karriär i Hollywood ansågs bli svårt på 1920-talet. Liksom flera andra skådespelare tog hon ett artistnamn. 

År 1925 fick Garbo och Stiller ett erbjudande att komma till filmbolaget MGM. Ägaren till bolaget, Louis B. Mayer, hade fascinerats av Greta Garbo i filmen “Gösta Berlings saga”. Tillsammans skulle svenskarna spela in en film kallad “Fresterskan” med Garbo i huvudrollen. En bit in i inspelningen blev Stiller avskedad och åkte tillbaka till Sverige. Greta Garbo fullföljde filmen och blev känd för sina roller i bland annat följande filmer:

  • Virveln (stumfilm)
  • Åtrå (stumfilm)
  • Anna Christie (första talfilm)
  • Mata Hari
  • Grand Hotel
  • Drottning Kristina
  • Anna Karenina
  • Kameliadamen
  • Ninotchka  
  • Tvillingarna

Filmen “Tvillingarna” spelades in år 1942 och blev Gretas första och enda fiasko. Hon vägrade nämligen därefter att spela in fler filmer. Uppenbarligen hade Greta svårt att ta kritik. Hon hade varit van att diktera villkoren vid sina inspelningar. Om hon inte fick som hon ville hotade hon med att åka hem till Sverige. 

Ingen kunde någonsin förmå henne att ta upp karriären på nytt. Vi får nöja oss med hennes staty på Greta Garbos torg som finns på Södermalm. Hur gammal blev Greta och har hon någon dotter? Hon blev 85 år och hade inga barn. 

Relaterade inlägg