Att laga lax i ugn är något av det enklaste och nyttigaste du kan göra, du slipper dessutom stekos. På cirka 10-15 minuter har du en saftig och god lax som du kan variera i det oändliga. I den här artikeln går vi igenom vad du bör tänka på för att laga världens godaste lax i ugn.
Tid och temperatur i ugnen
För att undvika att laxen blir torr och trist är det viktigt att du har koll på tiden. Beroende på om du lagar lax i mindre bitar, en liten laxfilé eller en stor laxfilé så varierar tiden mellan cirka 10-15 minuter. Temperaturen på ugnen bör ligga på cirka 200 grader.
För att ha extra koll kan du kolla laxen med en stektermometer, då bör innertemperaturen ligga på cirka 55 grader.
Goda tillbehör
Lax i all ära, men det är tillbehören som gör en god lax. Det bästa med att laga i ugn är att allt sköter sig självt, det är bara du själv som sätter gränserna. Välj de tillbehör du gillar bäst. Krispig sparris, tomater, citron, broccoli och morötter är några exempel. Då laxen är väldigt fet är det en bra idé att balansera upp smaken med en fräsch, kall sås med lite syra i.